Julkaisutoiminta
Mieslaulajat ovat julkaisseet toimintansa aikana mm.:
-25-vuotisjuhlajulkaisu
-50-vuotisjuhlajulkaisu
-60-vuotisjuhlajulkaisu
-90-vuotisjuhlajulkaisu (Avaa)
-Nuottipukki-lehti (joulujulkaisu) vuodesta 1977 alkaen vuosittain
-Matrikkeli vuodesta 1976 alkaen 3 – 5 vuoden välein
-Ensimmäinen oma äänite: CD / C-kasetti v.1997, Kainuun virran kaltahalla
![]() |
1. Laulajan tie 2. Nälkämaan laulu 3. Metsämiehen laulu 4. Saunalaulu 5. Ihminen ja meri 6. Kirkonkäynti 7. Laulaja ja urkuri 8. Kuolleet lehdet 9. Lennä mun lempeni laulu 10. Kissan kello 11. Laululle 12. Reppurin laulu 13. Järven rannalla 14. Laulu Kainuulle 15. Suomen laulu 16. Autuas se mies 17. Nyt ylös sieluni 18. Ave Maria 19. Jumalan kunnia luonnossa |
-Äänite yhteistyössä Kainuun Sotilassoittokunnan ja Kiurun Laulun kanssa v.1999
Väinö Malmivaaran Rukousvirsiä
Väinö Malmivaara (1879-1958) on Suomen luterilaisen kirkon ja sen piirissä toimivan herännäisyyden isähahmo ja merkittävä lenkki herännäisliikkeen Malmberg/Malmivaara pappissuvussa. Hän toimi elämänsä aikana kansanopistojen johtajana, lyhyehkön ajan Ristijärven kirkkoherrana, kaksitoista vuotta Kiuruveden kirkkoherrana ja samaan aikaan Iisalmen lääninrovastina sekä Oulun hiippakunnan piispana.
Malmivaara osallistui myös yhteiskunnalliseen toimintaan. Hänet valittiin eduskuntaan 1927. Kansanedustajana ollessaan hän oli perustuslakivaliokunnan jäsen. Presidentin valitsijamies hän oli vuosina 1937,-40 ja -43. Kiuruvedellä hän toimi myös kunnanvaltuutettuna.
Malmivaara jätti voimallisen jälkensä kainuulaiseen hengelliseen elämään Mieslahteen vuonna 1909 perustetun Kainuun Kansanopiston ensimmäisenä johtajana. Täällä hän suoritti myös pappistutkinnon.
Malmivaaran rukousvirsiä kokoelman (vuodelta 1933/47 virttä) sävelmät ovat suomalaisia toisintoja vanhoista virsikoraaleista. Tuosta kokoelmasta Siionin virsiin ja virsikirjaan seuloutuneet virret (yht. 18) sisältävät ihmiselon kaaren kehdosta hautaan. Näin ovat virret rytmitetty myös tälle äänilevylle ja ne muodostavat siten ihmisen elämästä kertovan virsidraaman. Malmivaaran virsissä on aistittavissa hänen pitkäaikainen työnsä nuorten parissa. Hän näki jo sata vuotta sitten kansan ja sen nuorison sivistyksen ja hengellisen kasvatuksen tärkeäksi yhteiskuntamme kehitykselle ja hyvinvoinnille.
Kajaanin Mieslaulajien keskuudessa heräsi ajatus Malmivaaran virsiin perustuvan äänitteen tekemiseksi 100-vuotisjuhlaansa valmistautuvan Kainuun Opiston ja sen ensimmäisen johtajan kunniaksi. Kun yhteistyö opiston kanssa varmistui ja hankkeeseen lupautuivat mukaan kuorosovituksen tekijäksi Kajaanin seurakunnan kanttori, musiikin maisteri Juha Mikkonen sekä solistiksi oopperalaulaja, baritoni Esa Ruuttunen, töihin ryhdyttiin innolla. Näin valmistui vuoden 2009 keväällä tämä herännäisyyden virsihistorian ainutlaatuinen kokonaisuus, jolla Mieslaulajat haluavat kunnioittaa ja edistää myös suomalaista juurevaa ja elävää hengellistä perintöä.
Esa Ruuttunen laulaa äänilevyn solistiosuudet äänilevyn minä-muotoisissa virsissä. Yhdessä virressä on solistina kuoron jäsen Seppo Seppälä. Me-muotoiset virret kuoro laulaa ilman solistia, muutamat virret näistä perinteisen seuraveisuun tapaan.
Kuoron on harjoittanut ja sitä johtaa Harri Komulainen.
Äänittäjä, editoija ja masteroija on Kyösti Karttunen.
Äänitys: Kainuun Opisto 14-15.2.2009
Kannen ulkoasu: Nina Karjalainen, Kajaanin Offsetpaino Oy.
-Levyn myynti:
ASU-REPO OY Kauppakatu 9 puh. 08-622 124
LVI-AITTA Putkinotkont. 1 87250 Kajaani
KAINUUN OPISTO
Kainuun kirkkoherranvirastot